Na stranici mypicot pronašla sam prelepu šemu za izradu pufnastih cvetića.Ovo je osnova,a ot toga možete bukvalno svašta napraviti: jaknu,torbu,podmetač,zavisno od prediva koje se koristi.
недеља, 26. јануар 2025.
понедељак, 16. септембар 2024.
Ideje za heklane krpare
Da ste videli nekada heklane krpare ili male tepihe ? Prave se od makrame debljeg konca ili kanapa i mogu biti različite debljine i samim tim drugačije teksture.
Mogu se koristiti šeme za heklanje miljea.
Video uputstvo:
Pogledajte ove ideje.
KAKO PRESLIKATI FOTOGRAFIJU NA DRVO
Originalni pokloni ili savršeni ukrasi za kuću ne moraju biti ni zahtevni, ni skupi. Dovoljno je da izdvojite malo vremena i truda, pratite naše uputstvo, i imaćete idealan poklon, ukrasni detalj ili vrednu uspomenu na kojoj će vam svako zavideti.
Potreban materijal:
Odštampana fotografija na papiru
Ploča svetlog drveta (lipa, topola…)
Lepak za dekupaž (mod podge) ili providan lepak za drvo
Sunđer
Akrilni lak
Postupak izrade:
1. U programu za obradu fotografija rotirajte odabranu fotografiju za 180 stepeni i podesite da veličina bude ista ili nešto manja od površine drveta.
2. Odštampajte fotografiju na običnom papiru za štampanje, a poželjno je da papir bude što tanji.
3. Komad drveta treba da bude išmirglan, glatke površine, a po želji možete i ofarbati ivice
4. Ravnomerno namažite sloj lepka za dekupaž po površini na koju ćete zalepiti fotografiju.
5. Zalepite fotografiju tako da ne bude nabora ili zarobljenog vazduha i ostavite da se suši preko noći
6. Mokrim sunđerom pažljivo skidajte papir dok ne ostane slika na drvetu.
7. -kada se uverite da nema ostataka papira, premažite površinu drveta sa fotografijom završnim lakom i ostavite da se osuši.
петак, 13. септембар 2024.
Recepti za deset vrsta biljnih mleka
Sva biljna mleka su daleko zdravija, hranljivija i ukusnija od bilo kojeg mleka životinjskog porekla. Dok kravlje, kozije i ostala životinjska mleka nanose štetu vašem organizmu tako što crpe kalcijum iz kostiju, ova mleka doprinose jačanju i vaših kostiju i celokupnog organizma. Za razliku od životinjskih mleka čije hranljive materije naš organizam može da apsorbuje samo do 25%, hranljivi sastojci iz biljnih mleka mogu da se apsorbuju u potpunosti. Ovi napici predstavljaju nnamirnice koje rado konzumiraju ljudi svih uzrasta, a posebno su popularni među decom.
Mleko od susama
Sastojci:
1 solja susama
4 solje vode i meda po zelji
Priprema:
Susam sa malo vode samleti u blenderu,a onda postepeno dodavati preostalu vodu.Po ukusu i zelji dodati malo vanile,meda,malteksa ili suvo voce ili bananu.
Mleko od badema
Sastojci:
1 solja badema
4 solja hladne vode
1 kasika nerfinisanog ulja
1 kasika malteksa
Priprema:
U malo vode koja vri staviti badem na svega 10 sekundi.Izvaditi ih i ostaviti da stoje 2-3 minuta.Ocediti i skinuti im ljusku.Pomesati bademe sa preostalim sastojcima i samleti ih u blenderu 1-2 minuta. Mleku se može dodati malo cimeta ili samlevene vanile po zelji.
Pirinčano mleko
Sastojci:
1 soljica integralnog pirinca
10 soljica vode
Priprema:
Staviti sastojke u lonac,poklopiti i kada prokljuca,smanjiti temperaturu na 45 stepeni i kuvati jos pola sata. Nakon kuvanja smesu ohladiti pa procediti kroz gazu. Mleko se moze zasladiti medom,malteksom.
Kokosovo mleko
Sastojci:
200gr kokosa ili kokosovog brasna
pola litre vode
1 kasicica meda
Priprema:
U vodu sipati kokosovo brasno i ostaviti ga da odstoji jedan sat. Smesu sipati u blender i izmiksati. Procediti kroz gazu i zasladiti medom.
Mleko od oraha
Sastojci:
4 solje vode
1 solja oraha
Priprema:
Orahe staviti u blender i prvo sa malo vode izmiksati,a onda dodati preostalu tecnost i obraditi u blenderu 2 minuta.Zasladiti po zelji.
Mleko od pšenice
Sastojci:
1 solja klica psenice
4 solje vode
pola solje suvog grozdja odstojalog u vodi
Priprema:
Samleti u blenderu psenicne klice sa vodom 2 minuta pa procediti kroz gustu cediljku. Vratiti u blender,dodati suvo grozdje pa izmiksati.Po ukusu zasladiti medom.
Sojino mleko
Sastojci:
- 1 šolja soje
- 4 urme
- 2 supene kašike meda ili agave sirupa
- 2 štapića vanile
- 400 ml vode
Priprema:
Soju oprati utri vode ipotopiti 12satiuvodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne druge šejkove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.
Mleko od indijskog oraha
Sastojci:
- 1 šolja sirovog indijskog oraha ili bilo kog drugog
- malo cimeta po želji
- zaslađivači po želji (urme, med ili agave sirup)
- 400 ml šolje vode
Priprema:
Indiski orah oprati u tri vode i potopiti 2 sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne
druge šej kove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.
"Čokoladno" mleko
Sastojci:
- 1 šolja oraha ili badema
- 2 supene kašike agave sirupa
- 4 urme
- 3 supene kašike mlevenog rogača
- 1 štapić vanile
- 250 ml vode
Priprema:
Orahe oprati u tri vode i potopiti 2 sata u vodi. Nakon toga sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut. Procediti kroz gazu. Sve što ostane na gazi koristiti za razne druge šej kove navedene u ovoj knjizi. Mleko može stajati 3 dana u frižideru.
Mleko od banana
Sastojci:
- 2 zamrznute banane
- 1 šolja vode
- 5 urmi
- 1/2 supene kašike cimeta
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i blendati 1 minut
понедељак, 17. јун 2024.
Ukrasna korpa sa kanapom -video
- Potrban materijal:
- plasticna okrugla posuda
- Juteno platno
- Pamučno platno za postavu
- Karton
- Kanap
- Vruć lepak ili providni lepak za drvo
- Ćipkana traka za ukras
четвртак, 16. мај 2024.
KORPA OD PERGAMENT PAPIRA
Umesto pergament papira,može se koristiti i papir za pećenje.
Pogledajte video tutorijal.