четвртак, 08. јул 2010.

Šumadijska nošnja

Zenska domaća radinostOstali delovi nošnje su:
Suknja samoubirka
Suknja se tka u dva nita,u tzv. platnom tkanju,vunene osnove i potke jednake debljine.Niti su veoma tanke,jednokatne,dobro upredene.Bolje se postavljaju u osnovi vidu pruge,simetričnog redosleda od donje ivice
prema sredini,zatim ponavljenom od sredine prema pojasu.Prettkivanju crnim nitima daje pruge,pretkivanje raznobojnim nitima kockastim uzorak čitavoj površini.
Otkana suknja,spojenih pola i našivanje trake,ubira se za sitan nabor koristi se šipka dužine koliko je i suknja.Napravi se nabor , zatim se prošije po horizontali na rastojanje od svakih 10 do 15cm.i najzad šipka izvuče to se ponavlja do kraja.Tkanina prošivenih nabora dobro se pokvasi nad loncem vrijuće vode položi na sto,pritisne daskomi još dodatnom optereti.Tako stoji od 3 do 4 dana ,zatim se okači i suši u hladu na promaji.Kada se zašije pojas drikeri i kopča u pojasu suknja je završena.Dimenzije u proseku se:dužina 70cm,širina 3.10 do3,5m,nabori su široki 5 do 8mm.

Platnena podsuknjaPamučna suknja se najkasnije javlja u odevnom inventaru žena sela Šumadije. Pružajući udobnost i slobodu pokreta, predstavlja haljetak žena svakog životnog doba pri obavljanju svakodnevnih poslova u kući i polju.
Izrađuje se od punijeg pamučnog platna ćnara, raznih boja, tkanog u dva nita prugastog i kockastog sitnog uzorka. U struku krupno nabranea pod uzanim pojasom, na vezivanje, od kolena naniže prošarana karnerom širine 22 do 25 cm, oivičena talasasto, tj. Polukružnim izrezima u nizu opšivenim tamnim pamučnim koncem. Kao ukras javljaju se još jedna do dve uzane trake od crnog satena.

Haljina-Košulja dugačka do članakaPojas -Tkanica


Tkanine u dva i četiri nita „u levle“, od vune, pamuka и i svile raznih boja, često u kombinaciji vune i pamuka, ili svile i pamuka. Boje složene u pruge. Muške na jednom kraju imaju rese duge i do 10 cm.
Čarape


Zubun-Dugačak prsluk uradjen od sukna i ukrašen gajtanima i vezom od srme.


5 коментара:

 1. dopada mi se tvoja ideja da na blog prikazes srpsku nosnju,i ne samo pokazes,vec i naucis nas nesto. zelim ti da budes vrlo uspjesna sa ovim blogom. veliki pozdrav :)

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala Millie! :) Na ovim i buducim generacijama je zadatak da sacuvamo stare obicaje i da pokusamo da dotignemo njihovo umece.
  Pozdrav :)

  ОдговориИзбриши
 3. Prekrasne nošnje, motivi...
  Šaljem vam veliki i topli pozdrav iz Hrvatske!
  Zondra Art

  ОдговориИзбриши
 4. Predivan blog :))), očekuju te dve nagrade na mom blogu - sunčana i happy 101.
  pozdrav

  ОдговориИзбриши
 5. odlican blog, svaka vam cast. Zamolila bih vas da, ako imate nesto o vezu (uopste i fotografije) i ornamentima na Sumadijskoj zenskoj nosnji, postavite na vas blog. Hvala u svakom slucaju. Pozdrav

  ОдговориИзбриши